Ny FN-rapport advarer mod mobiltelefoner i klasseværelset

Global rapport slår fast, at kun teknologi, der klart understøtter læring, bør være tilladt i klasseværelset

I sidste uge udgav UNESCO en global rapport med fokus på teknologi i undervisningen. Rapporten gennemgår data fra undervisningsinstitutioner i mere end 200 lande. På baggrund af dataene anbefaler UNESCO, at der kun skal bruges teknologi i undervisningen, når det understøtter læring.

UNESCO er en organisation under FN, som arbejder med uddannelse, videnskab og kultur. Hvert år udgiver de den såkaldte ’Global Education Monitoring Report’, som samler data fra lande over hele verden og sætter fokus på forskellige tematikker inden for undervisning. 2023-rapporten handler om teknologi.

Rapporten viser, at brugen af mobiltelefoner kan være forstyrrende i klasseværelset. I udvalgte lande, hvor der er forbud mod mobiltelefoner på skoler, har det haft en positiv indflydelse på elevers faglige præstation. Desuden peger rapporten på, at øget skærmtid kan have en negativ effekt på børn og unges trivsel.

Ifølge UNESCO, skal elever lære at forstå risici og muligheder forbundet med teknologier og udvikle kritisk tænkning, og derfor skal de ikke skærmes fuldstændig. Brugen af teknologi skal foregå på en måde, som fremmer elevernes indlæring, og det må ikke have negative konsekvenser for elevernes trivsel og mentale helbred.