I mange år har det at vise et billede eller en video været det ultimative bevis på, at noget er sandt eller reelt oplevet. Man har længe kunnet redigere billeder, men det har krævet en vis teknisk kunnen for at lykkes godt med det. Det har ændret sig markant, og nu udfordrer ’deepfakes’ og andre manipulerede billeder og videoer, hvad vi opfatter som sandheden.
Børn og unge kaster sig nysgerrigt ud i at bruge nye apps og programmer. Billeder og videoer redigeres og deles i ét væk, og det er ikke altid voksne og fagpersoner kan nå at følge med. Derfor markerer Medierådet for Børn og Unge Sikker Internet Dag 2020 ved at sætte fokus på ”virkelighed og fake” om manipulerede billeder og video på baggrund af den nyligt afholdte konference ”Fra nuttede dådyrøjne til fake nudes”.
Du kan læse følgende:
- Fakta om fake
- Gode råd i artiklen ”Kend forskel på virkelighed og fake”
- Kommentar fra Medierådets formand: ”Børns digitale virkelighed er blandet op med fake”
- Interview med Chris Pinchen, ekspert i databeskyttelse og kreativ brug af digitale medier
Voksne skal træde i karakter
Børn og unge tager hurtigt nye teknologier og udtryksformer til sig. Deres online kommunikation er billedbåren, og de bruger filtre, memes mv. Samtidig er der brug for, at de voksne træder i karakter og hjælper de unge generationer med at kunne begå sig trygt og sikkert på internettet.
”Forældre skal tage ansvar og hjælpe deres børn med den digitale dannelse, og hvis de kommer i knibe på nettet. Det samme skal skolerne, og det stiller i den forbindelse store krav til lærerne at kunne tage bestik af nye teknologier og adressere dem i undervisningen, herunder i forsøgsfaget teknologiforståelse,” udtaler Stine Liv Johansen, formand for Medierådet.
Hun fortsætter: ”Vi må ikke forfalde til at sige, at børn jo er ’digitalt indfødte’. Der er nemlig meget langt fra at være digitalt kreativ og lynhurtigt kunne redigere baggrunde i TikTok eller bruge Snapchat-filtre til at kunne forholde sig kritisk til, hvad der foregår bag skærmen, forstå andres intentioner og skelne mellem virkelighed og fake”.
Bygger på viden fra konference
Konferencen ”Fra nuttede dådyrøjne til fake nudes” 27. januar 2020 blev afholdt af Medierådet i samarbejde med Red Barnet og Center for Digital Pædagogik som optakt til Sikker Internet Dag 2020. Der er mulighed for at se videoer og oplæg fra konferencen:
- Video fra keynotetaler Chris Pinchen
- Videoer med uddrag fra paneldebatten med Malene Charlotte Larsen, Rasmus Kolbe, Olivia Braad Honoré og Pernille Tranberg
- Oplæg fra Per Frederiksen fra Red Barnet og Miriam Michaelsen fra Digital Ansvar
- Video af Stine Liv Johansens velkomsttale
- Reportage fra konferencen
Se eller gense alle oplæg fra konferencen d. 27. januar 2020
Eksperterne: Derfor er der brug for, forældrene kommer på banen
Hvis man spørger forsker Malene Charlotte Larsen, Rasmus Kolbe aka Lakserytten og ungerepæsentant Olivia Braad Thomsen er der ingen tvivl: Forældrene skal med bag skærmen. Se hvad de siger i videoen her (2.47 min.):