Unge mellem 14-29 år får nu bedre mulighed for at forholde sig til falske informationer online. Indsatsen Stop. Tænk. Tjek det handler om misinformation, kildekritik og digital dannelse, og formidles med videoer, podcasts og et skarpt fokus på at give gode råd til konkret handling. Bag den står Medierådet for Børn og Unge, Tjek Det, ENIGMA og FALS.
Mere fokus på misinformation
Det klare mål med indsatsen er at forklare, hvorfor og hvordan vi kan værne om demokratiforståelsen og den demokratiske samtale, og samtidig sikre, at den bygger på korrekte oplysninger og foregår i en god tone. Det budskab er relevant ikke mindst for unge, mener Linda Bettina Petersen, som er formand for FALS - Foreningen Af Lærere i Samfundsfag og en af partnerne bag indsatsen.
"Med det her projekt ønsker vi at give de unge lysten og modet til at deltage i debatten og engagere sig som medborgere i det danske demokrati. Som gymnasielærer oplever jeg ofte, at unge trækker sig på grund af tonen i debatten, og at de ikke altid kan gennemskue, hvad der er sandt og falsk, når det handler om politiske nyheder. Derfor ønsker vi at bidrage til at give dem værktøjerne til at få den politiske selvtillid bygget op, så de ikke længere kun er verdens mest oplyste unge på den politiske front, men får brugt den viden aktivt i den politiske debat," siger Linda Bettina Petersen, der er lektor i samfundsfag og historie og til daglig er lærer på Rosborg Gymnasium & HF.
Faktisk oplever hun ikke, at unge er voldsomt udsatte for misinformation, men det er alligevel vigtigt at italesætte.
"Det er vores opfattelse at misinformation er et mindre problem for børn og unge end for deres forældregeneration, idet de er mere oplyste og bevidste om problemet. Men de opfatter det selv som et stort problem og udtrykker en angst for at komme til at træffe forkerte beslutninger på grund af misinformation," mener hun.
Den første kampagnevideo handler om, hvorfor misinformation og desinformation skader den offentlige demokratiske debat.
Videoerne er produceret af R/OXY.
Det kommende Kommunal- og regionsrådsvalg den 16. november kan blive en test af, hvordan vores demokratiske samtale fungerer lige nu. De seneste års udvikling har vist, at en seriøs politisk meningsudveksling ikke sjældent bliver forhindret af grove og hadske kommentarer. Samtidig er debatten præget af bevidst eller ubevidst lemfældig omgang med fakta, mistro til fakta, mistro til hinanden, til myndigheder, politikere og beslutningstagere - uanset emnet der diskuteres.
Kommunal- og regionsrådsvalget finder samtidig sted i skyggen af en coronaepidemi, der har skabt en helt ny virkelighed, som ikke blot har udløst et væld af halve og hele usandheder på nettet om virussen, testmidler, vacciner og så videre, men samtidig også har givet grobund for en helt ny generel faktaresistent debatkultur.
Podcasteserien Digital Detektiv følger en faktatjekker, som undersøger hvad, der er sandt og falsk i forskellige sager. Podcasts er produceret af ENIGMA.
De første videoer og afsnit af podcastserien Digital Detektiv ligger allerede nu klar på Tjekdet.dk/Stop. Indsatsens undervisningsmateriale, der særligt retter sig mod elever i udskolingen og på ungdomsuddannelserne, udgives i midten af november. Den 16. november vil alt indholdet være tilgængelig for enhver ung, voksen, lærer eller andre, der vil se eller høre mere om misinformation og desinformation.
Kontakt:
Sarah Sofie Thiele, konsulent, saraht@dfi.dk