Før stormen

Juan Palacios, Danmark, 2024

88 min.DK/Dokumentarfilm

Aldersgrænse Tilladt for alle
Vurdering Dokumentarfilmen er rolig fortalt og har en positiv grundstemning. Den indeholder en kort scene hvor en død ræv ses liggende på et gulv og scener hvor en kiste står med blomster på og der tales om en ældre kvindes død. Da scenerne er udramatiske og ikke udpenslet fremstillet, vurderes det, at filmen ikke indeholder elementer, som kan virke skræmmende på børn.
Dansk titel Før stormen
Original titel Før stormen
Instruktør Juan Palacios
Producent Kasper Lykke Schultz, Andreas Dalsgaard
Produktionsland Danmark
Produktionsselskab Elk Film
Dansk distribution CPH:DOX
Vurderingsdato 07.02.2024
Dansk biografpremiere 22.02.2024
Synopsis De 27 beboere på den lille danske vadehavsø Mandø er vant til voldsomt vejr og oversvømmelser. Klimaforandringerne har kun gjort tingene værre, og nu udgør de en alvorlig eksistentiel trussel mod den otte kvadratkilometer lille ø. Men Mandøs sidste landmand, Gregers, hvis familie har boet på øen i otte generationer, nægter at give op for et liv på fastlandet og håber i stedet på at finde en kone, der kan drive gården sammen med ham.
Da en storm langsomt nærmer sig, inspicerer Gregers og hans trofaste hund de forældede diger, der beskytter hans elskede ø. I mellemtiden puster Mie lysene ud på sin 100-års fødselsdagskage, Ellen og Ingeborg klager over den månesyge, de lider af, ornitologen Niels bekymrer sig om de sjældne fugle, der ikke længere kommer til øen, og turistguiden Preben fortæller historier om tidligere dødelige oversvømmelser til øens sommergæster. På trods af de fornyede klimatrusler holder de sidste øboere stædigt fast i deres lille del af verden.
Portrættet af dette mikrokosmos ledsages af en mesterligt udformet billedside af det karakteristiske landskab, skiftende himmelstrøg og hav, der dagligt ændrer sig med vinden og tidevandet. På en måde vil disse øboeres dystre skæbne, der præsenteres gennem tørt-humoristiske situationer, påvirke os alle.