The Fabelmans

Steven Spielberg, USA, 2023

150 min.U/Spillefilm

Aldersgrænse Tilladt for børn fra 11 år
Vurdering Filmen har gennemgående en rolig men seriøs stemning og er fortalt i et roligt tempo uden brug af voldsomme virkemidler på billede- og lydsiden. Der er enkelte dramatiske scener, blandt andet et realistisk skænderi som ender i et voldsomt slag. Der er desuden flere scener hvor forældre og børn er i tydelig affekt. Da scenerne er korte og det voldsomme ikke er udpenslet, og da filmen forløses positivt, vurderes den kun at kunne virke skræmmende på de yngste i aldersgruppen 7-11 år, og den får derfor en 11 års vurdering.
Dansk titel The Fabelmans
Original titel The Fabelmans
Instruktør Steven Spielberg
Produktionsland USA,Indien
Produktionsselskab Amblin Entertainment
Dansk distribution Nordisk Film Distribution A/S
Vurderingsdato 07.01.2023
Dansk biografpremiere 23.03.2023
Synopsis Filmen vi i 45 år har ventet på, at Steven Spielberg skulle lave; The Fabelmans er et dybt personligt portræt af den familie og de følelser, der formede instruktørens liv og karriere. I coming-of-age-fortællingen jager den unge Sammy Fabelman drømmen om at lave film, da han opdager en hjerteskærende familiehemmelighed. Den kunstneriske mor, Mitzi er forkæmper for Sammys filminteresse, mens den videnskabelige far, Burt ser det som en useriøs hobby. Men Sammy har hengivet sig til film og de magiske øjeblikke, der kan fortælle sandheden – om ham selv og familien.


The Fabelmans trækker inspiration fra Steven Spielbergs barndom, og Spielberg står også selv bag manuskriptet i samarbejde med Pulitzer-vindende manuskriptforfatter Tony Kushner, som tidligere har været nomineret til Oscars for manuskripterne på Spielberg’s film: Lincoln (2012) og München (2005).
Filmen er produceret af den tredobbelte Oscarnominerede Kristie Macosko Krieger (West Side Story, The Post) i samarbejde med Spielberg og Kushner.