The Journals of Knud Rasmussen

Zacharias Kunuk, Norman Cohn, Canada, 2006

113 min.U/Spillefilm

Aldersgrænse Tilladt for alle
Vurdering Filmen er fortalt i et roligt tempo og indeholder ingen scener, der vurderes at kunne virke skræmmende på de yngste børn.
Dansk titel The Journals of Knud Rasmussen
Original titel The Journals of Knud Rasmussen
Instruktør Zacharias Kunuk, Norman Cohn
Producent Zacharias Kunuk, Norman Cohn, Vibeke Vogel, Elise Lund Larsen
Produktionsland Canada,Danmark
Produktionsselskab Kunuk Cohn Productions, Igloolik Isuma Productions, Barok Film
Dansk distribution Filmcompagniet - SF Film, Warner og Twentieth Century Fox
Tekniske data 3103 meter, 35 mm, 1,85:1 - Widescreen, Farve, Dolby, SRD
Vurderingsdato 29.09.2006
Dansk festivalpremiere 25.09.2006, Empire, CIFF
Dansk biografpremiere 10.11.2006
Synopsis <p>Filmen er optaget mange kilometer nord for polarcirklen. Det er en episk tragedie, som udspiller sig i den lille canadiske bygd Igloolik i 1920'erne. Vi følger den sidste store shaman (åndemaner) og hans smukke, egensindige datter, der kæmper for at overleve i en tid, hvor den vestlige civilisation og dermed kristendommen trænger ind i det lille, isolerede inuit-samfund. I de nye tider bliver shamanisme betragtet som satans værk og det samme gør inuitternes urgamle skik med at bytte koner og mænd ved festlige lejligheder.
Filmen er baseret på Knud Rasmussens optegnelser under den femte Thule-ekspedition (1921-1924), der undervejs besøgte Igloolik. Deltagerne i ekspeditionen var Therkel Mathiassen, Peter Freuchen, Knud Rasmussen og fire indfødte grønlændere. I filmen oplever man blandt andet mødet mellem den dansk/grønlandske ekspedition og shaman Avva og hans familie. Til forskel fra 'Atanarjuat - The Fast Runner' er 'The Journals of Knud Rasmussen' optaget i en semi-dokumentarisk, eksperimenterende stil, men også denne film udnytter de store, hvide landskaber og lyset i igloerne optimalt og suger tilskueren ind i det eksotiske univers.</p>